Professional Nanny

Een nanny aanstellen

Een nanny mag altijd zelf met de ouders onderhandelen over de hoogte van haar salaris. Professional Nanny kan helpen tijdens deze onderhandeling.

Er zijn verschillende manieren voor ouders om een nanny aan te stellen, deze mogelijkheden zijn hetzelfde voor nanny's binnen en buiten het kinderopvangsysteem.:

- De Regeling Dienstverlening aan Huis

Ouders kunnen een nanny die 3 dagen of minder werkt in de week, aanstellen onder de Regeling Dienstverlening aan Huis. De ouders hoeven geen belasting en sociale verzekeringen te betalen voor de nanny, alleen een bruto uurloon. De nanny draagt zelf 1 x per jaar de inkomstenbelasting en ZVW af. Er zijn wel minimale arbeidsvoorwaarden verbonden aan het contract:

- 4 weken betaalde vakantie, 6 weken betaald ziekteverlof, doorbetaling tijdens vakanties van de ouders en tijdens nationale feestdagen.

- ZZP-Nanny

Een nanny kan ook als ZZP'er ingeschreven staan bij de Kamer v. Koophandel. Ze werkt met een overeenkomst van opdracht en de ouders hoeven geen belasting en sociale premies af te dragen voor haar. De ouders en nanny maken afspraken over vakanties en ziekteperiodes.

- Full time nanny

Een full time nanny werkt meer dan 3 dagen per week en maximaal 40 uur per week. De ouders worden volledig werkgever, hebben een werkgeversnummer bij de Belastingdienst en dragen belasting en sociale premies af voor de nanny (minimaal 1/3 bovenop het bruto salaris). De eerste 2 jaar kan er gewerkt worden met 3 tijdelijke contracten van 8 maanden. Daarna moet de nanny een vaste aanstelling krijgen en worden de risico's voor de ouders tijdens langdurige ziekteperiodes of invaliditeit erg hoog. Professional Nanny kan helpen bij het vinden van een goede salarisadministratie en een Arbo dienst.

- Payrolling

Het dienstverband van een nanny (elk gewenst aantal uren) kan ook ondergebracht worden bij een payrolling bedrijf. Dit bedrijf wordt de werkgever van de nanny en de ouders betalen 1,67 tot 1,85 keer het bruto salaris en zijn niet aansprakelijk als de nanny ziek wordt of arbeidsongeschikt. Het payrolling bedrijf draagt belasting en sociale premies af.

Onkosten
De ouders zijn in hun eigen huis altijd verantwoordelijk voor de kosten van voeding, luiers, uitstapjes, knutselmateriaal en vervoer van de kinderen en de nanny. Veel ouders betalen ook een reiskostenvergoeding voor de nanny.